Divatdiéták Vitaest 2020. 02.25. - Beszámoló

2020. FEBRUÁR 28. Hírek Kari hírek

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Szakkollégiuma által szervezett vitaest egy rendkívül aktuális táplálkozástudományi kérdéskörrel foglalkozott.


Az előadók, Ungár Tamás Lászlóné dr. Polyák Éva és Szabó Zoltán különböző apektusból mutatták be napjaink legnépszerűbb táplálkozási irányzatait, így a hallgatóság rendkívül sokrétű információt kaphatott a különböző diétákról, illetve az előadásokat követően kérdéseket is tehetett fel az előadóknak. Ungár Tamás Lászlóné dr. Polyák Éva „A fogyókúra csapdájában – Divat(os) diéták” című előadásában felsorolta a divatdiéták legfontosabb ismérveit, majd konkrét fogyókúrás módszereket elemezve kitért azok működési mechanizmusára, illetve alkalmazásuk veszélyeire összevetve a tudományos alapokon nyugvó testsúlycsökkentő étrend alapelveivel. Szabó Zoltán „Vegánság, mint divatdiéta?” című prezentációjában a növényi alapú étrend egészségre gyakorolt hatása mellett bemutatta a vegánság ideológiai hátterét, ismertette a vegán mozgalomhoz csatlakozók körében leggyakrabban megjelenő motivációs tényezőket, illetve a vegánság szerepét a fenntartható táplálkozás kérdéskörében.

Az előadásoknak és az azokat követő fórumon elhangzott diskurzusnak köszönhetően a résztvevők közérthető formában szerezhettek a legfrissebb tudományos eredményekre alapozott táplálkozástudományi ismereteket.

 

Csanaky Lilla