Egészségtudományi szakkollégisták szakmai beszámolója az Egészségügyi Szakdolgozók második alapellátási konferenciájáról

2017. OKTÓBER 16. Hírek Kari hírek

Projekt címe:

Egészségtudományi Szakkollégium Tehetség Program 2017/2018-as tanévben

Pályázat kódja:

NTP-SZKOLL-17-0015

Rendezvény megnevezése:

Egészségügyi Szakdolgozók Második Alapellátási Konferenciája

Rendezvény időpontja, és helyszíne

2017.10.06.-10.07

Nyíregyháza, Sóstói utca 2-4. Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar

 

Az Egészségtudományi Szakkollégium lehetőséget biztosított, hogy csoporttársammal, Ruzsicsné Kakas Mónikával részt vegyünk a MESZK Országos Szervezete és a MESZK Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezte által rendezett Egészségügyi Szakdolgozók Második Alapellátási Konferenciáján. Az október 06. - október 07.-ig tartó kongresszus a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Zihali termében került megrendezésre. A rendezvényen egyik kedves vettem részt.

A konferencián közel 170 fő vett részt, leginkább ápolók, védőnők és háziorvosi rendelőben dolgozó asszisztensek. A kongresszuson 2 nap alatt 32 tudományos előadás hangzott el, 3 szekcióban.

Az ünnepélyes megnyitó után a plenáris ülésen több előadást is hallhattunk az egészségügyi alapellátás jelenlegi helyzetéről, nehézségeiről, illetve megerősítésével kapcsolatos célkitűzésekről. Eddig is tisztában voltunk az egészségügy jelenleg siralmas helyzetével, de az előadások során megdöbbentő adatokat hallhattunk az egész országot érintő háziorvosi és szakápolói (különösen BSc ápoló) hiányról. Érdekes előadásokat hallhattunk az e-recept bevezetéséről, a hospice ellátás aktuális helyzetéről és az ezzel kapcsolatos célkitűzésekről, tervezett változtatásokról. Ami azonban számomra a leginkább érdekes volt, az a szakápolók kompetenciakörét érintő tervezett változtatásokról szóló előadások voltak. Tiszta képet kaphattam a jelenleg bevezetett MSc képzésen résztvevő MSc ápolók kompetenciaköréről. Ez számomra most különösen aktuális téma. Véleményem szerint különösen hasznos volt Karamánné dr Pakai Annamária vérvételről tartott előadása, mivel szerintem az egészségügyi dolgozók jelentős többsége nincs tisztában a vérvétel során alkalmazott vérvételi csövek sorrendjének a fontosságával.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani az Egészségtudományi Szakkollégiumnak, hogy lehetővé tette számomra, hogy részt vegyek ezen a különösen színvonalas rendezvényen.

 

Lakosi Margit és Ruzsicsné Kakas Mónika