Beszámoló – A terápiás kutyák kiképzése – szakkollégiumi foglalkozás

2024. MÁJUS 29. Hírek Kari hírek

2024. május 13., 2024. május 27., PTE ETK D épület, D1 terem (7621 Pécs, Vörösmarty u. 3.)

2024. május 13-án és május 27-én valósult meg soron következő szakkollégiumi foglalkozásunk „A terápiás kutyák kiképzése” címmel.

A korábbiakban már két alkalommal tartottunk terápiás kutyás foglalkozást, ami nagyon népszerű volt a hallgatók körében. Ez alkalommal a foglalkozások más szemszögét ismerhettük meg, ugyanis nem az egészségre való hatásukat, egészségügyben való alkalmazási lehetőségeiket vizsgáltuk, hanem a terápiás kutyák kiképzésébe, vizsgarendszerébe nyerhettünk betekintést. 

Különösen aktuális téma volt ez a hallgatók vizsgaidőszakának kezdetével, így beleláthattunk abba, hogy a hallgatók mellett a kutyusoknak is vizsgázniuk kell ahhoz, hogy terápiás tudásukról számot adhassanak, foglalkozásokba bevonhatók legyenek. Első alkalommal, május 13-án a temperamentum vizsgára való felkészülés volt a téma, ahol elméleti és gyakorlati szinten kaptunk ízelítőt a kiképzésről. Második alkalommal, május 27-én már a záróvizsga felkészülés lépéseit, elemeit ismerhettük meg. Mindkét foglalkozáson a kiképzés módja, a vizsgafeladatok, a követelmények, a sikeres vizsga feltételei és a gyakorlatok kipróbálása került fókuszba.

A foglalkozás végét mind a két alkalommal egy kötetlen pizzázással zártuk, ahol jó hangulatban lehetett folytatni az eszmecserét, tapasztalatok megvitatását, ismerkedést a kutyusokkal.

A foglalkozást Koller Viktória, az Élethíd Segítőkutya Alapítvány kurátora tartotta, Angyal, Bella, Liza terápiás kutyák és Butler terápiás kutya tanuló közreműködésével.

A visszajelzések szerint a kutyás foglalkozások elérték céljukat, és még ha rövid időre is, de segítettek elterelni a figyelmet a vizsgaidőszak nehézségeiről, a tanulásról, a fáradságról és stresszről, remek kikapcsolódást nyújtott a résztvevőknek.

 

További képek megtekinthetők a galériákban: